Informace o projektu
Silikonové vaginální kroužky pro veterinární použití: formulační studie a příprava vzorků pro in vivo experiment (Silikonové vaginální kroužky: formulační studie)

Kód projektu
MUNI/A/1145/2022
Období řešení
1/2023 - 12/2023
Investor / Programový rámec / typ projektu
Masarykova univerzita
Fakulta / Pracoviště MU
Farmaceutická fakulta

Pyometra je život ohrožující zánětlivé onemocnění fen v reprodukčním věku, projevující se mimo jiné hromaděním hnisu v oblasti dělohy. Léčba spočívá zejména v podání antibiotik v kombinaci s prostaglandiny (PG), jejichž cílem je dilatace děložního hrdla. Intramuskulární podání PG je spojeno s rozsáhlými nežádoucími účinky a vysokou frekvencí dávkování. Dle dostupné literatury lze uvedené potíže překonat vaginálním podáním PG. Vaginální kroužky představují moderní lékovou formu s řadou výhod, především s možností dosažení řízeného uvolňování léčiva. Jako nosič lze použít ethylenvinylacetát nebo silikonové elastomery. Silikony mají pro laboratorní a preformulační studie tu výhodu, že s nimi lze pracovat bez specializovaných výrobních zařízení a ve standardních laboratorních podmínkách, což jim propůjčuje značnou versatilitu při řešení daného farmakoterapeutického zadání. V současné době je možné na trhu obstarat několik typů medicinálních silikonů, které se často vytvrzují za vyšší teploty. Jejich nevýhodou je vysoká cena, která značně prodražuje experiment. Existují však mnohem levnější technické silikony, které nemají zdravotnický atest, ale pro preformulační studie by mohly být stejně tak vhodné.
Prvním stěžejním cílem tohoto projektu je formulační studie za účelem zjištění, zdali je možné použít technické silikony jako plnohodnotnou náhradu medicinálního silikonu při preformulačních studiích. Dále se prozkoumá vliv teploty tvrzení s ohledem na stabilitu léčiva. Na základě nabytých znalostí bude v druhé fázi projektu cílem připravit vaginální kroužky s řízeným uvolňováním PG pro navazující in vivo zkoušky s využitím deduktivního zvířecího modelu, konkrétně králíka. Vaginální kroužky budou připraveny standardní metodou odlévání do forem. Jako modulátor rychlosti uvolňování léčiva bude použita glukosa, jako modelové léčivo kofein a jako léčivo pro vzorky určené k budoucí in vivo studii bude použit prostaglandin E2. U připravených vaginálních kroužků bude provedeno hodnocení s důrazem na disoluční zkoušku, mechanické vlastnosti a mikroskopickou analýzu. Součástí hodnocení také bude u této lékové formy ojedinělá strukturní analýza NMR v pevné fázi.

Cíle udržitelného rozvoje

Masarykova univerzita se hlásí k cílům udržitelného rozvoje OSN, jejichž záměrem je do roku 2030 zlepšit podmínky a kvalitu života na naší planetě.

Cíl udržitelného rozvoje č.  3 – Zdraví a kvalitní život

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info